Flash Ballonvaarten Eindhoven - Wij komen echt uit Eindhoven !
  • Home
    • in English
  • De vaart
    • a balloonflight
  • Prijzen
  • Het weer
    • The weather
  • Contact
  • Vragen
  • Nieuws
  • Foto's
  • Geschiedenis

Veel gestelde vragen over de ballonvaart zelf

Veel gestelde vragen over de vaart zelf staan hieronder op een rijtje:
​

Aantal passagiers

Bij Flash Ballonvaarten varen we met 3 verschillende ballonnen. In onze roze ballon kunnen 5 passagiers​ meenemen. Vaak varen we hierin echter met gezelschappen van 4 passagiers. Ook in onze regenboogkleurige ballon kunnen 4 passagiers. En met onze blauwe ballon, die voornamelijk gebruikt wordt voor lesvaarten en VIP-vaarten, kunnen maximaal 2 passagiers meevaren.​

Wanneer wordt er gevaren?

Het ballonvaartseizoen loopt ongeveer gelijk met de zomertijd, dus ongeveer van 1 april tot 1 november. In april en september/oktober varen wij hoofdzakelijk in de weekenden. In de periode mei t/m augustus varen wij ook op doordeweekse avonden.
Ook in de winter kan er gevaren worden, maar omdat de kans op slecht weer dan veel groter is plannen wij dan nauwelijks afspraken in.
Vanwege de thermiek veroorzaakt door de warmte van de zon, kunnen heteluchtballonnen pas ongeveer 2 uur voor zonsondergang opstijgen omdat ze anders een "speelbal" zouden worden van de op- en neer gaande luchtstromingen. Als de zon lager komt en de thermiek wegvalt, kunnen ballonnen veilig varen in de overgebleven wind. Soms kan het zijn dat er overdag een harde wind lijkt te staan, wat eigenlijk helemaal geen wind is, maar thermiek. Voor de "leek" is dat te herkennen aan bomen die heen en weer zwiepen in de wind terwijl ze verderop doodstil staan. In de loop van de zonsondergang neemt de werkelijke wind vanuit het zuidwesten meestal verder af of kan zelfs helemaal wegvallen.  Voor een indicatie van de tijden zie de tabel met verzamel- en vertrektijden hieronder.
Foto

Gaat het door?

Het weer is een belangrijke factor en afhankelijk van de weersvoorspellingen neemt de piloot de beslissing om die dag wel of niet te gaan varen.
Op de dag zelf proberen wij rond het middaguur met u contact op te nemen hierover. Dit gebeurt telefonisch. Wij vragen dan ook altijd om uw mobiele telefoonnummer​.
Het kan zijn dat de vaart "in het veld" alsnog wordt afgelast, dus terwijl iedereen al op het opstijgterrein aanwezig is. Dat is geheel ter beoordeling van de piloot en gericht op uw en onze veiligheid en komt gelukkig maar zelden voor.
Mocht de vaart die dag niet doorgaan, dan wordt er zo snel mogelijk een nieuwe datum met u afgesproken.

Wat kan ik verwachten bij een ballonvaart

​Flash Ballonvaarten biedt je een compleet programma:
  • We verzamelen op de startlocatie
  • U krijgt een veiligheidsbriefing door de piloot
  • Wanneer u het leuk vindt om te helpen bij het opbouwen van de ballon is dit vaak mogelijk
  • Een ballonvaart van ongeveer 1 uur in één van onze ballonnen
  • Champagneceremonie 
  • Uitreiking ballonvaartcertificaat
  • Gratis vervoer terug naar de startlocatie 
Het hele programma van ontvangst tot terugkomst op de startlocatie duurt ongeveer 3 tot 4 uur. 

Verzamel- en vertrektijden

Uiteraard wordt u van tevoren op de hoogte gebracht van de juiste plaats van vertrek en de verzameltijd. Dit gebeurt vaak al tijdens de bevestiging van de afspraak per mail, en in ieder geval op de dag van de vaart telefonisch.
Als grove richtlijn kunt u aanhouden dat wij 2,5 uur vóór einde daglicht verzamelen. Bij een ochtendvaart is het tijdstip grofweg een uur vóór zonsopkomst. 
http://zonsopgang.info
De verzameltijd hangt af van de exacte datum waarop je gaat varen.  Wij maken vooral avondvaarten, maar op zaterdag en zondag kun je ook een ochtendvaart maken als je dat wilt. 
Onderstaande tabel geeft een indicatie van de verzamel- en opstijgtijden:
Foto

Begeleiders/supporters

Familieleden, vrienden of kennissen, ze zijn van harte welkom bij een ballonvaart. Zij kunnen volop foto's maken, mits ze daarbij de crew niet hinderen bij het opbouwen van de ballon. Aanwijzingen van de crew dienen ten alle tijden opgevolgd te worden. Let op de veiligheid van uw kinderen!
​Eventuele begeleiders die de ballonvaart willen volgen met eigen vervoer, doen dit geheel op eigen risico. Let op: Zij mogen het landingsterrein niet zonder toestemming van de landeigenaar of de crew betreden op welke wijze dan ook.

Hoe lang duurt een ballonvaart?

​Een ballonvaart duurt gemiddeld een uur. Een ballon is niet te sturen en vaart met de wind mee. Afhankelijk van de landingsmogelijkheden die de piloot tegenkomt tijdens de vaart kan een ballonvaart daarom iets korter of langer duren.
Het hele programma van ontvangst tot terugkomst op de startlocatie duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

Waar start de ballonvaart?

Flash Ballonvaarten maakt in Eindhoven veelal gebruik van een drietal opstijglocaties: bij de Karpendonkse Plas (Koudenhovenseweg Noord, aan de waterplas), het Philips van Lenneppark (einde Simon van Leeuwenstraat) of aan de Locatellistraat (verzamelen bij het scoutinggebouw). Welke locatie we gebruiken is afhankelijk van de windrichting op de dag van de vaart, zodat we in het begin van de vaart over de stad varen en later voldoende landingsmogelijkheden hebben. Ook proberen we rekening te houden met de wensen van de passagiers.
​Buiten Eindhoven hebben we een aantal vaste opstijglocaties, zo varen we regelmatig vanuit Den Bosch, Helmond, Oss, Tilburg en Eersel.
Wanneer u vanaf een andere of een eigen opstijglocatie wilt vertrekken is dit vaak wel mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden!

Kleding

U hoeft geen speciale kleding aan te trekken. Kies wel liever voor kleding die tegen een stootje kan. We weten nooit waar we terechtkomen, liefst gewoon gras, maar hoog gras, distels, onbebouwd land of koeienvlaaien zijn ook mogelijk. Dus uw kleding kan vies worden. Een lange broek is praktisch bij het in- en uitstappen. Liever geen korte broek of rok. Bij voorkeur geen nylon in verband met de brandbaarheid.
Een paar stevige schoenen is een aanrader! Geen hoge hakken, geen open schoenen, geen losse sjaaltjes. Lange haren bij voorkeur in een staart of opgestoken. 
​Bij een wintervaart is warme kleding wel belangrijk. Zorg vooral voor warme voeten !

Fototoestel / telefoon

U mag natuurlijk een fototoestel, filmcamera of verrekijker mee "aan boord" nemen. Wél verzoeken wij u om deze spullen veilig op te bergen vóór de landing.
​Zelfs mobiel telefoneren kan vanuit de ballon, maar dat hangt wel af van de vaarhoogte. Ergens boven de 1000 voet (300 meter) kan de ontvangst wegvallen. Het telefoneren mag niet tot overlast van de andere passagiers zorgen. Uiteraard is meenemen wel op eigen risico.

Roken

Als de ballon daadwerkelijk opgezet gaat worden, verzoeken wij u (en uw eventuele "supporters") om niet meer te roken ! We werken tenslotte met brandbaar gas!
Foto

De start

We bouwen rustig op. Eerst het mandje, daarna wordt de ballon aangekoppeld. Voordat de ballon met koude lucht gevuld wordt, volgt eerst een briefing door de piloot aan alle passagiers. Tijdens het vullen met koude lucht staat de ventilator aan. Hoewel de ventilator een beschermde kooiconstructie heeft, raden wij u dringend aan op goede afstand van de draaiende ventilator te blijven. Daarna gaan we de lucht in de ballon verwarmen.
Blijft u tijdens het opzetten van de ballon aub in de buurt, zodat u op het moment dat dat nodig is, direct kunt instappen. Volg hierbij de aanwijzingen van de piloot of crew op.
​Het kan zijn dat wij u vragen om even een handje te helpen bij de voorbereidingen van de vaart. Als de ballon daadwerkelijk opgezet gaat worden verzoeken wij u (en uw eventuele "supporters") om niet meer te roken!

Ruimte in de mand

Wij zorgen er altijd voor dat er genoeg ruimte in de mand is voor de passagiers en de piloot. Omdat wij met kleine gezelschappen varen heeft onze mand geen vakverdeling en kunt u dus (in overleg met de andere passagiers en de piloot) vrij op een andere plek gaan staan en om u heen kijken.

De landing

Waar we zullen gaan landen is bij ons ook van tevoren niet bekend... De wind is ons roer en we proberen natuurlijk op een grasveld/weide te landen. Vrijwel 100% zeker is dat we niet op de plaats van vertrek zullen landen!
Naar gelang er veel of weinig wind staat zal er een sleep- of staande landing plaatsvinden. In het eerste geval (veel wind/sleeplanding) dient u er rekening mee te houden dat de mand zal omslaan en op de zijkant zal komen te liggen en mogelijk een stukje over de grond zal slepen.
Uiteraard ontvangt u tijdens de vaart nogmaals instructies van de piloot over de landing.

Na de vaart

Na de vaart gaan wij gezamenlijk de ballon inpakken en als alles weer in de aanhanger zit drinken we gezellig een glaasje champagne in het veld waar we geland zijn. Uiteraard is er ook alcoholvrije drank aanwezig. Ook krijgen alle passagiers een certificaat als herinnering aan de geslaagde vaart. Hierna brengen wij u weer terug naar de opstijglocatie.

Vervoer terug na de vaart?

Uiteraard wordt u door ons teruggebracht naar de plaats van vertrek.
​Eventuele begeleiders die de ballonvaart willen volgen met eigen vervoer, doen dit geheel op eigen risico. Zij mogen het landingsterrein niet zonder toestemming van de crew of de landeigenaar betreden op welke wijze dan ook.
Foto

Geschikt voor iedereen?

Ballonvaren is in principe geschikt voor iedereen. ​De passagier moet minimaal 10 jaar oud zijn. Verder is er geen bovengrens aan de leeftijd. De oudste passagier die we een keer hebben meegenomen was zelfs 93 jaar oud ! Wél dient de passagier natuurlijk tegen een stootje te kunnen, mocht de landing wat harder uitvallen.

Kinderen
Kinderen moeten natuurlijk over de rand van de mand heen kunnen kijken -anders hebben ze niets aan de ballonvaart- en ze moeten weten waar ze mee bezig zijn. Daarom houden wij een richtlijn aan vanaf een jaar of 10,  grootte 1.50 m en ongeveer 35 kilo. Dit alles heeft ook met de veiligheid te maken.  
Wanneer er kinderen aan boord zijn hanteren wij strengere veiligheidsnormen dan wanneer wij alleen volwassenen bij ons hebben. Het kan dus voorkomen dat het "technisch" vaarbaar weer is, maar dat wij met uw gezelschap niet gaan varen. Bij kinderen kiezen wij voor een situatie met een rustige landing en zoeken we de "sportieve landing" niet op. Vandaar ook die eis van 35 kg, we zien het liever niet gebeuren dat een kind bij de landing uit de mand stuitert.
Omdat de kans aanwezig is dat we bij kinderen de afspraak vaker moeten inplannen, en omdat de kinderen net zoveel ruimte innemen aan boord, hanteren wij geen speciale kinderprijs maar betalen kinderen hetzelfde als een volwassene.

Zwangerschap
Het is niet verboden om te ballonvaren wanneer u zwanger bent, maar toch raden wij het af om tijdens uw zwangerschap te gaan ballonvaren.  Wanneer wij weten dat u zwanger bent, nemen wij u niet mee op een ballonvaart. Het resultaat van de zwangerschap is toch mooier dan een ballonvaart en u kunt er langer van genieten ...!
Uiteraard maken wij graag een nieuwe afspraak na de bevalling.

Gewicht
Wij gaan bij onze berekeningen van een gemiddeld gewicht per passagier uit van ongeveer  80 kilo. U hoeft zich er niet van te laten weerhouden om een ballonvaart te maken mocht u iets of beduidend meer of minder wegen. Maar laat dit wel even voor de zekerheid weten, dan kunnen wij daar met de vaartvoorbereiding rekening mee houden. Zeker bij warm weer speelt het gewicht een belangrijke rol en zullen wij altijd naar de gewichten van de passagiers vragen. Bij extreem warm weer kan het zelfs voorkomen dat een vaart voor u of uw gezelschap om deze reden niet door kan gaan. Uiteraard maken we dan wel een nieuwe afspraak met u.
​

Lichamelijke conditie
​Er zijn mogelijkheden om een passagier mee te nemen die niet lang kan staan, maar een dergelijke vaart vindt alleen doorgang bij vriendelijke weerscondities. Het kan dus voorkomen dat het "technisch" vaarbaar weer is, maar dat wij met uw gezelschap niet gaan varen vanwege te veel wind. U zult er dus rekening mee moeten houden dat de vaart dan misschien wat vaker ingepland zal moeten worden voor het doorgaat.
Wél dient de passagier natuurlijk tegen een stootje te kunnen, mocht de landing wat harder uitvallen.


Wij behouden ons het recht voor om passagiers die drugs of teveel alcoholische drank tot zich hebben genomen, te weigeren.​

Hoogtevrees

Daar heeft u geen last van in een ballon. Hoogtevrees ontstaat op een hoog punt zoals een flat, omdat u dan nog contact heeft met de aarde. Wanneer u helemaal los bent van de aarde heeft u daar geen last meer van. Wanneer u het spannend vindt is het verstandig om aan het begin van de vaart meer ver voor u uit te kijken en niet direct over de rand van de mand naar beneden. Na een tijdje zult u merken dat u zich meer op uw gemak gaat voelen en nog meer kunt genieten van de vaart.
Er zijn zelfs ballonvaarders die last hebben van hoogtevrees!

Een noodlanding?

​In de media staat regelmatig het woord 'noodlanding' , maar in feite is dit meestal geen noodlanding maar een voorzorgslanding, om te voorkomen dat de ballon in problemen komt. 

Soms komt het voor dat in tegenstelling tot de voorspellingen de wind stil valt. Ruim voor het moment dat de piloot verplicht geland moet zijn, zal hij al een veilige plaats gaan zoeken om te landen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je stil komt te hangen boven een woonwijk of bosgebied. 
Wanneer we tegen de verplichte landingstijd aan komen te zitten wordt soms bewust gekozen voor de landing op een minder voor de hand liggende plaats. Een ballon kan niet worden bestuurd zoals een vliegtuig (of auto). Je gaat waar de wind je heen brengt. Dat is juist ook het avontuur..... 
Juist om een zeer veilige landing uit te voeren maakt de ballonvaarder soms gebruik van boomtoppen om de snelheid te minderen. Met behulp van de branders wordt de naderingshoogte zo geregeld dat de mand van de ballon de boomtoppen raakt. Hierdoor wordt de ballon een beetje tegengehouden waardoor de snelheid vermindert. Daardoor kan de piloot vervolgens een zeer goed gecontroleerde landing uitvoeren.
Voor ballonnen gelden andere regels ten aanzien van de landing als voor overige luchtvaartuigen. Een ballon is nu eenmaal niet bestuurbaar en land ook niet op een vliegveld. Meldingen in de media van noodlandingen blijken meestal dit soort toegestane landingen te zijn. 
Proudly powered by Weebly
  • Home
    • in English
  • De vaart
    • a balloonflight
  • Prijzen
  • Het weer
    • The weather
  • Contact
  • Vragen
  • Nieuws
  • Foto's
  • Geschiedenis